A.I. is een ode aan Stanley Kubrick.

Van Stanley Kubrick is bekend dat hij een perfectionist was. Dat is de reden dat hij maar zo weinig films op zijn naam heeft staan. Tussen 1971, A Clockwork Orange, en 1999, Eyes Wide Shut, maakte Kubrick maar 5 films. Dat is één film per 6 jaar. Kubrick wilde alles perfect hebben. Bij zijn laatste project was zijn drang naar perfectie zelfs zo erg dat hij twaalf jaar aan de film werkte. Toen Kubrick stierf in 1999 waren de opnames van Artificial Intelligence: A.I. nog niet eens begonnen. Twee jaar later zou de film alsnog worden uitgebracht.

Steven Spielberg zou A.I. uiteindelijk regisseren. Een keuze die ook al door Kubrick was gemaakt, want de twee hebben jaren samengewerkt aan de film. Een van de redenen dat het zolang duurde voordat A.I. uiteindelijk gemaakt werd, is dat Stanley Kubrick wilde dat het hoofdpersonage door een echte robot gespeeld zou worden. Hij wilde de special effects die in Jurassic Park gebruikt waren daarvoor inzette. Nu speelt Haley Joel Osment het robotjongetje.

Het grote verschil in verhaallijnen tussen het eerste deel van de film, dat geschreven is door Kubrick, en het tweede deel, van de hand van Spielberg. Het laatste gedeelte is een sprookjesland, terwijl A.I. begint als een duister verhaal, zoals we Kubrick kennen. Ook de muziek, uitgevoerd door John Williams, is uitgekozen door Kubrick.

A.I. vertelt het verhaal van een robotjongetje dat ook gevoel heeft, maar niet geaccepteerd wordt door de echte mensen. Zoals Pinochio gaat hij op zoek naar de plek waar hij wel gelukkig zal zijn. Artificial Intelligence wordt vanavond om 22:40 uitgezonden door de ARD.

Lees ook:Het laatste kunstje van Kubrick
Lees ook:Deze week: Spielberg versus Kubrick.
Lees ook:Deze week: Spaans drama en simpele Hollywood-actie
Lees ook:Filmagenda Koninginnedag
Lees ook:De traagheid in 2001: A Space Odyssey

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.