Categorie: "Romantisch"

Ik wil me niet identificeren met computernerds

Ik ben allergisch voor films met een zogenaamde hippe titel. Hippe titels horen niet bij goede films. Die dragen namen als Gladiator, Titanic, of The Good, The Bad and The Ugly: rauw, to-the-point en een hoog die-wil-zien-gehalte. I Downloaded A Ghost, of The Hacker, of You've Got Mail klinken niet stoer en rauw. De namen klinken alsof ze door een of ander reclamebureau, waar mannen met zwarte monturen, rode Dockers-broeken en rose Tommy Hilfiger-hemden al levellend en sparrend op oranje Fatboys zittend, zijn verzonnen. De hoofdpersonages lijken me geen helden te zijn, maar dikbebrilde nerds zonder leven. Als je ervan uitgaat dat een deel van de aantrekkingskracht van film 'm zit in de identificatie, wil ik dat gewoon niet. Ik wil me niet identificeren met een nerd achter een computer! Ik ben er wel een, maar confronteer me er niet mee, wil je. Een kleine aanloop naar de opmerking dat ik de film You've Got Mail (1998) daarom nog nooit gezien heb. En omdat het een romantische komedie is. En omdat Meg Ryan erin meespeelt. Verder gaat het goed met me, danku. You've Got Mail komt om 20:30 op Net5.

Dirty Dancing met een jonge en oude Swayze

Patrick Swayze bracht miljoenen meisjesharten op hol met zijn
opwindende heupbewegingen in Dirty Dancing (1987). Waar bij mij op de
lagere school slowen het verste was waartoe je een meisje kon
bewegen (we spreken over Limburg in de jaren negentig), werd dat in
Dirty Dancing iets voortvarender aangepakt. In 2004 blijkt Swayze nog
steeds een ouwe viespeuk te zijn, dit keer in Dirty Dancing 2. Deze dansfilm kreeg als ondertitel Havana Nights. En dat klopt eigenlijk precies,
een jongen en een meisje dansen 's nachts in Havana. Prima ondertitel
dus, wou ik maar even melden. Dirty Dancing 2 heeft trouwens in niets
iets met deel 1 te maken, ware het niet dat er weer verschrikkelijk
vies gedanst wordt. Schuddende billen, schurende lijven, bezwete
lichamen, dat soort werk. Decor is dit keer het Cuba aan de vooravond
van La Revoluçion. Nog niet gebukt onder het regime van Mr Castro
voelen twee personen van verschillende sekse, ik verklap nog niet welke
twee seksen, zich tot elkaar aangetrokken, maar de
ouders van het meisje zijn het daar niet mee eens. Kommer en kwel, maar
uiteindelijk komt het toch goed, door middel van dansen als de rumba en
de salsa. Patrick Swayze speelt een verdienstelijke twee minuten vol
als dansleraar. Prima materiaal voor de hedendaagse dansliefhebber. RTL 5 maakt er een mooie vieze dans-avond van met om 20:30 Dirty Dancing en om 22:35 Dirty Dancing: Havana Nights.

Zwijmelen met The Notebook

Er hangt weer romantiek in de lucht. The Notebook (2004) De onverwachte
videohit van 2004 komt op tv. Ik heb de film zelf niet gezien, maar het
filmaffiche zegt al genoeg. Twee mensen in en in verbonden, kussend
terwijl ze kletsnat in de regen staan. Ik hou er wel van, een beetje
regen. The Notebook is een romantisch verhaal in de populaire
flashback-vorm. Oude man vertelt in een bejaardentehuis een verhaal aan
een van zijn medebewoonsters. Flashback. In de jaren 40 zien we twee
geliefden, Allie en Noah (Rachel McAdams en Ryan Gosling). Hun ouders
zijn het niet eens met de liefde. ,,Zeven jaar later''. Ze komen elkaar
weer tegen enzovoorts enzovoorts. Aan de reacties op internet te zien
is The Notebook origineler dan menig romantisch werkje. The Notebook komt om 20:30 op RTL5.

Hugh Grant wil Bridget Jones

Ik ben in een milde bui vandaag. Hugh Grant laat ik op deze prachtige, zonnige woensdag even voor wat ie is, een onbetrouwbare prostituee-bezoeker met een neppe glimlach waar hij wonderlijk genoeg nog steeds vrouwen van boven de 40 mee inpalmt. Nee, vandaag ga ik me voor de verandering concentreren op het medium film, om specifieker te zijn op Bridget Jones's Diary (2001). Een sympathieke film, zo aardig ben ik dan ook wel weer. Bridget Jones wordt erg leuk gespeeld door Renee Zellweger, die instant een voorbeeld voor alle vrouwen werd die tegen hun vriendjes vertelden dat zo'n onderbroek dus wel normaal is. Bridget Jones is het type vrouw dat klaar is voor de quarterlife-crisis, begin dertig en nog steeds vrijgezel, ja dat tikt aan. Ze besluit wat aan haar leventje te doen. Een van de veranderingen is dat ze op zoek gaat naar een geschikte man. Daar gaat de film de mist in. Want voor één van die geschikte mannen is dus Hugh Grant gecast. Grote Fout, maar goed. Bridget Jones's Diary is om 20:30 te zien op RTL5.

Affleck en Richards samen: als dat maar goed gaat

Een film met zowel Denise Richards en Ben Affleck samen in een hoofdrol, ik geloof niet dat er een Hollywoodproducer bestaat die daar vandaag de dag nog voor wil tekenen. Maar zo'n vijf jaar geleden was dat anders Affleck was populair door zijn relatie met J-Lo en Richards, tja was Richards. Toen waren de twee te zien in The Third Wheel (2002). Ik heb de film zelf nog niet gezien, maar aangezien ik de acteerkwaliteiten van zowel Denise Richards als en Affleck vrij goed in kan schatten, kan ik me voorstellen dat er met The Third Wheel een klein beetje filmgeschiedenis is geschreven dat vergelijkbaar is met toppers als Glitter met Mariah Carey en Crossroads met Miss Spears. De film gaat over een kantoorslaaf (Luke Wilson) die maar niet durft om een collega (Denise Richards) mee uit te vragen. Dan, op een goede dag, komt het er toch van en de collega's gaan samen op een date. Als er dan een zwerver wordt aangereden, heeft de kantoorklerk het allemaal niet meer in eigen hand. The Third Wheel komt om 20:30 op RTL5.

Jennifer Aniston maakt de foto perfect

De filmcarriere van Jennifer Aniston wil maar niet van de grond komen. Office Space, Rockstar, The Good Girl, Along Came Polly, stuk voor stuk geen klinkende titels die we ons over tien jaar nog zullen herinneren. Ik vind het eigenlijk ook wel goed zo, Jennifer Aniston hoort alleen maar bekend te zijn van Friends. Ze heeft gewoonweg niet meer nodig. Friends is al een klassieker, dus waarom zou ze zo nodig moeten slagen met een klassieke film? Die verdraaide hierarchie die al onze leventjes doorkruist, wat ik je brom. In 1997 was Aniston te zien een Picture Perfect, nog zo'n middelmatig product. Ik wil het woord saai niet in mijn mond nemen, maar mag dat niet. Picture Perfect is een romantische komedie in de meest benauwende zin van het woord. 

De film is inderdaad romantisch en soms zelfs komisch, maar brengt het iets nieuws, nee. Aniston speelt de rol van de vrijgezelle Kate die voor een promotie op haar werk moet laten zien dat ze 'stable' genoeg is. Waarom? Omdat mensen met een relatie harder en beter werken dan vrijgezellen, misschien. In ieder geval komt ze met een foto aanzetten van haar en een of andere man die ze eigenlijk niet kent. Dit kan alleen maar fout lopen. Picture Perfect komt om 20:30 op RTL5

View From the Top is en niet grappig en niet romantisch

Een uitgangspunt voor een romantische komedie zou in ieder geval moeten zijn dat ie of romantisch of komisch is. Een combinatie van die twee zou een geheide winnaar opleveren. Een probleem heb je als je film als romantische komedie te boek staat, maar dat ie noch romantisch is, noch komisch. Sterker nog, ik noem dat bezoedeling van het genre. Noem het dan een flauwe rotfilm, dat dekt de zaak tenminste. Die eer valt View from the Top (2003)  ten deel. Een van de flauwste, langdradigste en slechtste romantische komedies ooit gemaakt. Het verhaal gaat over een provinciaaltje (Gwyneth Paltrow) die verder kijkt dan haar dorpsgrens. Londen,  Parijs, Tokyo, dat soort plekken wil ze zien. En hoe bereik je dat als ambitieuze vrouw? Manager van een internationaal bedrijf? Een wereldreis maken met alleen je gezonde verstand als raadgever? Nee, nee, dat doe je door stewardess te worden. Je ziet de wereld door koffie te serveren en de kots van dronken Engelsen op te ruimen. Nou, die weg om stewardess te worden is niet gemakkelijk. Nee, je komt duizenden andere meisjes tegen die hun school hebben afgemaakt. Tenminste, in View from the Top lijkt het alsof een mavo-diploma al een overbodige luxe is voor een stewardess. Hebben jullie al iets komisch opgemerkt? Misschien iets romantisch? Nou, dat romantische komt dus omdat ze op iemand verliefd wordt. Dus. Maar goed, clichees genoeg, humor tekort en romantiek op een laag pitje. View From The Top komt om 20:30 op RTL5.

Wat als….

Wat als ik twee minuten eerder was gekomen, wat was er dan gebeurd? Een vraag die we ons regelmatig in ons simpele leventje stellen. Praktisch gezien misschien niet echt van belang, maar goed. Sliding Doors (1998) probeert deze vraag te beantwoorden. De vraag is in deze: wat als Helen de metro niet had gemist? Dan had ze namelijk kunnen zien dat haar echtgenote in bed lag met zijn ex. De kijker krijgt beide verhaallijnen te zien: een waarin Helen haar man betrapt, de andere waarin hij wegkomt met het overspel. Op zich een leuk uitgangspunt, alleen vind ik het jammer dat Sliding Doors op het einde verzand in een alledaagse romantische film. Toch, de moeite van het kijken waard. Sliding Doors komt om 20:30 op RTL8.

Laat die heupjes bewegen met Grease

Mid-veertigers komen aan hun trekken vanavond. Doe je mooiste
discopakje aan (als het nog past), zet Radio 10 Gold even af en ga voor
je televisie zitten. Grease (1978) komt eraan! Jeugdsentiment mag weer voor
twee uurtjes. Klassiekers als You're the One that I want, Hopelessly
Devoted to You en natuurlijk Summer Nights zullen uiteraard de revue
passeren. Ach ja, jongetjes en meisjes, het is gewoon een lekkere
wegdroom-film. Het liefdesverhaal tussen Danny en Sandy mag inmiddels
als bekend worden verondersteld. Danny is stoer, Sandy is lief en met
behulp van een aantal hitsige heupbewegingen weten ze elkaar toch te
vinden. Swing it out, baby! Het moderne sprookje Grease wordt vanavond om 20:30 uitgezonden op SBS6.

Julia Roberts is slecht in My Best Friend’s Wedding

Julia Roberts is slecht! Ik heb het hierbij niet
over haar acteerprestaties, alhoewel ik daar uiteraard ook nog wel iets
over aan te merken heb, maar in My Best Friend´s Wedding (1997) is
Roberts in de rol van Julliane 'Jules' Potter werkelijk slecht. Ze doet
er namelijk alles aan om de bruiloft van haar beste vriend te
verknallen. En
dat is toch wel leuk om te zien, een slechte Julia Roberts. Ze is zo
slecht geworden in My Best Friend´s Wedding omdat haar beste vriend
Michael O´Neal niet met haar wil trouwen. Ongelooflijk, maar waar, hij
kiest namelijk voor Kim (Cameron Diaz). En dat terwijl ze op een
gegeven moment in hun onbezonnen jeugd hebben beloofd aan elkaar dat ze
met elkaar zouden trouwen als ze op hun 28ste nog vrijgezel zouden
zijn. Jules doet er alles aan om de bruiloft naar de haaien te helpen.
Niet echt aardig. My Best Friend's Wedding is een leuke romantische
komedie, met een eind dat toch wel afwijkt van andere films in dit
genre. My Best Friend´s Wedding komt om 20:30 op Net 5.