Categorie: "Nederlands"

Een gezellig avondje Nederlandse film

Ik ben nooit echt een grote fan geweest van Nederlandse films (om maar even kort door de bocht te generaliseren). Maar ik weet ook dat er grote liefhebbers van het Hollandse product rondlopen. Dus deze is voor jou, Bastiaan Elektronika en vele anderen. Eerst zal De Gulle Minnaar (1990) met de ultieme jaren tachtig filmster Peter Faber te zien zijn, die een tekenaar met liefdesproblemen speelt. Een van de grootste floppen uit de Nederlandse filmgeschiedenis die na een week alweer uit de bioscoop verdween. Daarna komt het wat betere werk aan bod. Wat zien ik? (1971) van Paul Verhoeven gaat over Blonde Greet, prostituee van beroep. Ze leidt een los leventje, wat wil je ook, maar besluit op een goede dag voor wat meer vastigheid te gaan. Rond dezelfde tijd wordt cultklassieker Amsterdamned (1988) uitgezonden. Wat kan ik over die film nog vertellen? Puur jaren tachtig geweld met Leontien Ruijters, Serge-Henri Valcke en Daniel Daniel uit GTST. De Gulle Minnaar komt om 20:30 op RLT8, Amsterdamned om 22:05 op RTL7 en Wat zien ik? om 22:10 op RTL8.

Hoogste Tijd met Rijk de Gooyer

Heel Nederland kent het verhaal over Rijk de Gooyer, de taxi en de Gouden Kalf. Maar weten jullie ook voor welke film hij eigenlijk dat Gouden Kalf had gekregen? Dat was voor Hoogste Tijd (1995) van Frans Weisz. In een artikel uit de Filmkrant van die tijd is een goed interview te lezen met de regisseur over de totstandkoming van de film naar het gelijknamige boek van Harry Mulisch. De Gooyer wilde eerst helemaal niet in Hoogste Tijd spelen. Hij begreep de rol namelijk niet. De Belgische zender Canvas heeft de goede keuze gemaakt om Hoogste Tijd vanavond uit te zenden.

All Stars zet Nederland op de kaart

Met All Stars (1997) kreeg de Nederlandse film er een mijlpaal bij. En daar mogen we blij mee zijn, want zoveel mijlpalen heeft ons kleine filmlandje niet. De voetbalfilm draait inmiddels al in Groot-Brittanië, België, Duitsland en afgelopen maand heeft ook Italië de film aangekocht om in eigen taal uit te brengen. Niet slecht dus. Al die landen doen die moeite uiteraard niet voor niks, want All Stars is dan ook zeer de moeite waard.

Off Screen toont gijzelingsdrama Rembrandttoren.

Iedereen herinnert zich nog wel de gijzeling in de Rembrandt-toren in Amsterdam. Grote paniek, want het was 11 september 2002, een jaar na dato. Reden van de gijzeling waren de uitzendingen in breedbeeld. Gijzelaar John R. had het idee dat de zwarte balken geheime codes zouden bevatten. De gijzeling eindigt op dramatische wijze met een zelfmoord. Ikzelf vind de balken ook vrij vervelend, een deel van de film is erdoor verkloot, maar om nu zover te gaan, nee, dat vind ik echt overdreven. In 2005 werd er een film gemaakt over de gijzeling.

Vet Hard gaat inderdaad net iets te hard.

Nederlandse actie-films zijn op 1 hand te tellen. Amsterdamned is mijn persoonlijke favoriet, maar veel verder kom ik niet (er was nog een of andere obscure kung fu-film met Jennifer van Brutale Meiden). De hele vaderlandse pers was dan ook laaiend enthousiast toen bekend werd dat we zouden worden verblijd met een nieuwe Amsterdamned, genaamd Vet Hard (2005).

Welkom in Het Schnitzelparadijs.

Multi-culti is in, of misschien is het inmiddels alweer uit, maar in ieder geval was het een jaar geleden nog hot. Op cultureel gebied werd deze trend bevestigd door de grote hoos aan muziek, films, boeken, en theatervoorstellingen met de inbreng van de zogenaamde Nieuwe Nederlanders. In de filmwereld leverde dat leuke en verrassende resultaten op.

Hollands boven in het nieuwe jaar!

De liefhebber van het Hollands product komt aan zijn trekken vandaag. Zet die kaasblokjes maar vast op tafel, pleurt de laatste cd van Jantje Smit in de cd-speler en  trek die klompen aan. Het begint al 's ochtends voor de kleinste landgenootjes. Om 9:50 zendt Nederland 3 namelijk Pluk van de Petteflet (2004) uit. Wat is er meer Nederlands dan een film gebaseerd op een boek van iemand die Annie heet! Dan later op de avond gaat het leeftijdsniveau iets omhoog. Om 20:30 komt voor de puberale Hollandertjes Snowfever (2004) op Veronica. De 3 B's zijn op die film van toepassing: bier, boarden en die andere B. Costa! in de sneeuw. En dan om 22:05 op Nederland 3 De Dominee (2004). De controversiele film over de rise and fall of Klaas Bruinsma, Amsterdams onderwereldfiguur. Een soort Scarface, maar dan slechte kwaliteit, zeg maar. Dus genoeg Nederlands plezier voor elk!

Amazones moet nog overtuigen

Zelden heeft een Nederlandse film slechtere kritieken gekregen dan Amazones (2004)van Esmee Lammers. De films was ongeloofwaardig en het acteerwerk slecht. Zelf een groot liefhebber van het nationale product, ik heb immers niet voor niets jarenlang Centrum Democraten gestemd, weerhield die negatieve berichtgeving mij ervan om in eerste instantie naar de bioscoop en zelfs naar de videotheek te rennen. Een eigen oordeel kan ik dus niet vormen over Amazones. Op andere blogs lees ik aan de andere kant wel positieve berichten. Fijn. Amazones is een feministische filmpur sang, een terrein waar ik me liever niet op begeef. Drie bijstandmoeders hebben genoeg van het sappelen en besluiten een bank te overvallen. Grote namen als Monique van de Ven, Monic Hendrickx en Georgina Verbaan zijn te zien in Amazones. Oordeel zelf want vanavond om 20:30 is de film te zien op Nederland 3.

Katja fleurt de Oesters van Nam Kee op.

We schrijven het jaar 2002.  Nederland is in rep en roer. Natuurlijk, de oorlog in Irak is begonnen en Osama zal zijn grot uitgerookt worden. En ja, prins Willem-Alexander zal met de mooie Maxima gaan trouwen. Maar het allerbelangrijkse in dat jaar was dat we eindelijk Katja naakt gingen zien. Wij, het trotse volk van Nederland, gingen de borsten van Jessica uit GTST zien. Ze ging haar grootste verdiensten tonen in de film Oesters van Nam Kee (2002), om er daarna direct een reportage in de Playboy tegen aan te gooien.

Liever niet Verliefd dan wel.

De vaderlandschen film, ik kan er uren over blijven praten. Goed zijn we in documentaires, Bert Haanstra en al die andere lui die goed kunnen observeren, en kinderfilms, Zoop in Afrika was een klasse apart. En films die de multiculturele samenleving op de hak nemen. Het Schnitzelparadijs, Shouf Shouf Habibi en de nieuwe Martin Koolhoven ,'N Beetje Verliefd, met Yes-R, onze B-knuffel-marokkaan. Maar ik ben nog steeds niet zo weg van de nederlandsche romantische komedies.