Ik weet het einde al: de Duitsers verliezen.

Het is Vrijdag de Dertiende. Oeee. Een prima dag om de mensheid angst in te boezemen. Er zijn duizenden misschien wel tienduizenden horrorfilms en thrillers gemaakt. Dus is het gemakkelijk om één van die filmpjes uit te kiezen en te programmeren om de sfeer op deze aansprekende dag te verhogen. En het wordt: Sink the Bismarck! uit 1960. Een boot, eng. Duitsers, eng. Een boot met Duitsers die zinkt, da’s eigenlijk wel lachen. Ja, je kunt zeggen wat je wil, maar de filmprogrammeur van de BBC 2 heeft in ieder geval gevoel voor humor.

 

De jaren ’60: tijd van de hippies, opkomst van het feminisme en… een enorme haat tegen de Duitsers dat zich vertaald in een groot aantal Anti-Deutsche films. The Great Escape, A Bridge Too Far, The Longest Day en ook Sink the Bismarck! kwamen vlak na WO2 uit een hebben een lekker schaamteloos chauvinistisch toontje. Het idee van ‘we peperen die moffen even lekker in wie de oorlog verloren heeft’ leefde sterk onder Britse en Amerikaanse filmmakers. Persoonlijk ben ik van die benadering geen fan, en vind de films die de laatste jaren uitkomen over Hitler en zijn manschappen, waarin niet alles wat de nazi’s doen bij voorbaat als slecht wordt gezien en de idealisering van de geallieerden minder op de voorgrond staat, een stuk interessanter. Der Untergang, Der Himmel über Berlin und so weiter und so weiter gaan meer over de psychologische aspecten van een oorlog dan over het vechten zelf, en dat mag ik wel.

Toch zijn er heel wat liefhebbers van het gedateerde oorlogsgenre. Een mooi stukje propaganda in de middag: Sink the Bismarck!

Lees ook:Ben Affleck en de neergang van een non-talent
Lees ook:47 procent Duitsers vindt Tom Cruise gevaarlijk
Lees ook:WOII door een rose bril in La Vita รจ Bella.
Lees ook:Der Untergang maakt Hitler kwetsbaar.
Lees ook:WO II herinneringen ophalen in Apt Pupil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.