Deze week: fantastische vissen.

Alle niet te missen films van deze week op een rijtje.

Ik heb een voorliefde voor Tim Burton (The Nightmare before Christmas, Sleepy Hollow, Edward Scissorhands), maar ik weet ook dat niet iedereen van zijn films houdt. Zijn fantasie lijkt eindeloos, iets wat hij maar weer laat zien in Big Fish (2003). De film gaat over de waarde van verbeelding en fantasie ten opzichte van de naakte feiten. Will Bloom, een rasechte journalist, komt erachter dat niet alles vertelt hoeft te worden naar volledige waarheid. Donderdag is Big Fish te zien op RTL7.

 

Zaterdag is op België 2 een wat minder toegankelijke, maar prachtige filmhuis-film te zien. Red Sorghum (Het Rode Korenveld), bracht Zhang Yimou in 1987 veel lof. De film won onder meer De Gouden Beer voor Beste Film tijdens het filmfestival van Berlijn. Red Sorghum is een werk dat in realistische stijl is gemaakt. Later zou Yimou daar volledig van afstappen. De meeste mensen kennen hem dan ook van de filmhuis-sprookjes Hero (2002) en House of Flying Daggers (2004).

En dan tenslotte is op zondag op Veronica Unforgiven te zien. De western leverde Clint Eastwood de Oscars voor Beste Film en Regie op, terwijl ook Montage en Bijrol werden bekroond. Eastwood, uiteindelijk een van de grootste revolver-helden, speelt een cowboy met pensioen. Een grappige verwijzing naar zijn eigen verleden, lijkt me. Naar mijn weten is Unforgiven een van de enige 'moderne' westerns, die het op kan nemen tegen de grote namen uit de jaren '60 (The Good, the Bad and The Ugly, Once Upon a Time in the West, The Wild Bunch). 

Lees ook:Unforgiven is Eastwoods laatste truukje.
Lees ook:In the picture: Zhang Yimou.
Lees ook:De oude meester was toen nog een Rookie.
Lees ook:De western is dood.
Lees ook:Toveren met Zhang Yimou in House of Flying Daggers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.