De western is dood.

De western is een uitstervend soort. Afgezien van twee mannen die elkaar bij een kampvuur de herenliefde verklaren, en dat willen we dus juist niet zien, zijn er op het bioscoopscherm nauwelijks nog echte cowboys te ontwaren. De laatste western waar ikzelf nog enthousiast van werd was The Unforgiven met een oude Clint Eastwood. Maar nog kan die film niet in de schaduw staan van juweeltjes die veelal in de jaren zestig werden gemaakt. Ik heb het dan over The Good, The Bad and The Ugly, Once Upon A Time In The West en The Wild Bunch. Daar kwamen echte mannen in voor: vrouwen verkrachtend, whisky drinkend, onverlaten neerschietend en, het ergste van alles, zich niet scherend, trokken ze van stad tot stad.

 

Een western is het filmgenre met de duidelijkste conventies, ongeschreven afspraken. Er is een slechterik en een goedzak, er ontstaat een conflictsituatie en aan het eind vlgt er een shootout, waarbij close-ups de intensiteit van het vuurgevecht verhogen. Simpel toch, maar waarom kan niemand dan meer een normale western maken. En kom niet aan met Bandidas (2006) met Salma Hayek en Penelope Cruz. Iedereen weet dat vrouwen niets te zeggen hadden in Het Wilde Westen, en achteraf gezien terecht natuurlijk.

De rauwe western wordt al tijden niet meer gemaakt. Waarom, weet ik niet, maar zo gaat dat met bepaalde genre’s. Ze komen en gaan, het is net als in het echte leven. De jaren zestig waren musicalfilms populair, de jaren zeventig kung fu en blaxploitation-films. Waar zijn ze gebleven? Een mislukte poging tot een herleving vna het genre is vanavond te zien op RTL7. Om 23:00 wordt op die zender Geronimo: An American Legend (1993) uitgezonden.

Lees ook:A Fistful of Dollars is de klassieke spaghetti-western. Fantastisch!
Lees ook:Kiefer Sutherland is de ideale boef
Lees ook:Unforgiven is Eastwoods laatste truukje.
Lees ook:Weaver houdt niet van mannen.
Lees ook:Alfie weet met de vrouwtjes om te gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.