Makke jaren ’50 lammetjes in Mona Lisa Smile.

Julia Roberts, Kirsten Dunst, Julia Stiles en Maggy Gyllenhaal in één en dezelfde film is een garantie voor kijkplezier. Maar dezelfde vier vrouwen in een feministische film maakt het plezier toch een stukje minder. Mona Lisa Smile (2003) gaat over de strijd voor vrouwenrechten in de jaren vijftig. En, wat ik eerder zei was maar een grapje, dat is goed. Feminisme is goed! Zonder feminisme geen Rita Verdonk, Yvonne Kronenberg en Heleen van Royen. Wat zou dat een gemis zijn!

 

Maar terug naar de vier dames van Mona Lisa Smile. Julia Roberts speelt een lerares die terechtkomt op een school waar vrouwen leren om zich keurig te gedragen en om een goede conversatie met hun man te kunnen houden, wat tegenwoordig niet eens in een opleiding zou misstaan. Maar natuurlijk, de nieweling is het daar niet mee eens en schoppen amok. De nieuwe wind die lerares Roberts door de universiteit laat waaien wordt niet gewaardeerd door de leiding, maar na verloop van tijd wel door haar studenten.

Mona Lisa Smile valt tegen doordat er zo misprijzend naar de jaren vijftig wordt gekeken. Het idee dat er alleen makke lammetjes in die tijd leefden. Toch, anderhalf uur naar Julia Roberts kijken kan nooit een straf zijn. Om 20:30 komt Mona Lisa Smile op RTL 5.

Lees ook:Julia Roberts is slecht in My Best Friend’s Wedding
Lees ook:Slechte Julia Roberts probeert haar beste vriend te dwarsbomen.
Lees ook:Julia Roberts wil weer met Denzel Washington
Lees ook:Soderbergh pakt groots uit met Ocean’s Eleven.
Lees ook:Op de bres voor een stel vogels in The Pelican Brief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.