De diepte in met de U-571.

Met duikboten heb ik niets, ook nooit gehad, laat staan met Duitse duikboten. Films over duikboten kunnen me dan ook matig interesseren. Das Boot was spannend, beklemmend en vernieuwend, maar goed, daar krijg ik geen brood mee op de plank. Dan komt er in 2000 opeens nog een duikbootfilm uit, met Jon Bon Jovi nog wel. En als ik ergens helemaal niet op zit te wachten dan is het wel Bon Jovi in een onderzeeër.

 

Waar Das Boot zo realistisch mogelijk wil laten zien hoe een bemanning moet omgaan met het strijden onder water, pakt U-571 (2000) het iets Amerikaanser aan.  Dat wil zoveel zeggen als actie, explosie en Amerikaanse helden. Het is de Tweede Wereldoorlog en de U-boten van Adolfje rulen de oceanen. Alles wat enigszins een Engels accent heeft wordt onverbiddelijk naar de bodem van de zee verwezen. Dan vangt een Amerikaanse marineschip een signaal op van een defecte U-boot. Ze komen erachter dat ze een machine aan boord hebben die gecodeerde berichten kan verzenden, een zogenaamde Enigma. En dit kan wel eens de oplossing van het probleem zijn. Als ze die machine te pakken kunnen krijgen, kunnen ze ook weer de oceanen bevaren. Alles goed en wel, ze gaan op die duikboot af, maar helaas wordt het dan alleen maar erger op zee. U-571 heeft waarschijnlijk zijn liefhebbers, maar ik ga liever voor het realisme van Das Boot.

U-571 komt om 20:30 op Tien. 

Lees ook:Met Bon Jovi op een duikboot
Lees ook:Filmagenda woensdag 26 maart
Lees ook:Ik weet het einde al: de Duitsers verliezen.
Lees ook:Viggo Mortensen gaat full monty in nieuwe Cronenberg
Lees ook:Zelfs Amerikanen vielen ervoor. En dan is het goed.

2 reacties op “De diepte in met de U-571.

  1. Gerard

    Ja Das boot staat natuurlijk op eenzame hoogte. Ook is U571 een wat vrome versie van de werkelijkheid.
    Nu ben ik wel gek op films met onderzeeers en ondanks wat missers kan deze film me prima boeien. Prachtige geluidseffecten trouwens!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.