Michael Crichton, de goede man. Wie kent ‘m niet?

Hollywood is achter de schermen verdeeld in drie lagen. Bovenaan staan studio’s met de producenten, die bepalen naar welke films het geld gaat. Daaronder staan de regisseurs, die moeten leuren bij de producenten met hun films om aan geld te komen. En een treetje daaronder staan dan de schrijvers, die met hun scripts moeten leuren bij regisseurs die dan weer moeten leuren bij producenten. Het ligt een ietsiepietsie genuanceerder, maar niet veel, moet ik toegeven. En regelmatig proberen mensen om een treetje hoger te komen in de hierarchie. Net altijd met evenveel succes. Steven Spielberg is naast regisseur ook producent, net als Francis Ford Coppola. Allebei succesvol. De stap van schrijver naar regisseur blijkt vaak lastiger.

 

Minder succesvol was bijvoorbeeld de overstap van Christopher McQuarrie, die het sublieme scenario van The Usual Suspects schreef. De door hem geregisseerde film Way of the Gun is een ramp om naar te kijken. Michael Crichton begon als zeer succesvol schrijver van films. Hij schreef onder andere de scenario’s van Jurassic Park, Sphere, Westworld en The Lost World, totdat hij zich besefte dat hij meer kon dan dit. ‘Is dit alles?’, is wat Michael zich bedacht. Maar helaas voor hem, dit pakte minder succesvol uit. Wie The 13th Warrior met Antonio Banderas heeft gezien, weet wat ik bedoel. Dus ook hier kunnen we een wijze les uit leren, kinderen: schoenmaker, blijf bij je leest.

Vanavond is Timeline (2003) om 20:30 te zien op SBS6, naar een boek van Michael Crichton. Wetenschappers komen in de 14de eeuw terecht, niet echt origineel, maar wel vermakelijk.

Lees ook:Shaken, not stirred maar weer, meneer Bond?
Lees ook:Soderbergh pakt groots uit met Ocean’s Eleven.
Lees ook:Douglas in de bush in Romancing the Stone
Lees ook:De slechtste van de broertjes Coen
Lees ook:Jaren 80-nostalgie met Romancing the Stone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.