Rennende hennen in Chicken Run

Ik heb groot respect voor makers van stop-motion films. Het is mij een groot raadsel hoe ze het geduld kunnen opbrengen om ten eerste al die karakters te kleien, of op een andere manier te creeren, om vervolgens beeldje voor beeldje elke beweging vast te leggen. Als ze dat dan ook nog goed doen, neem ik daar mijn spreekwoordelijke petje voor af. Sterker nog, daar neem ik mijn petje heel diep voor af! De Aardman Studios staan al jaren eenzaam aan de top als het om stop-motion gaat. Met Wallace & Gromit maakte de studio furore. Hieronder een reclamefilmpje dat ze maakten.

 

Maar toen kwam het slechte geld weer om de hoek. Dreamworks was een contract met Aardman aangegaan voor vijf films. Chicken Run (2000) werd gemaakt, Wallace & Grommit in The Curse of the Were-Rabbit (2005) werd gemaakt, en aan een derde werd gewerkt, maar toen ging de stekker er van Dreamworks-kant uit. De laatste film bracht te weinig geld in het laatje en dus is het niet nodig om verder te gaan. Doodzonde, en ik hoop dat de Aardman Studios een andere geldschieter kan vinden, want hun films zijn van een ongekende klasse. De korte Wallace & Grommit-filmpjes lieten eveneens zien dat de makers over een fantastisch Engels gevoel voor humor beschikken, iets wat in animatiefilms van Disney of Dreamworks nog wel eens wordt gemist.

Vanavond om 19:10 op BBC2 is Chicken Run, hun eerste full-length film, te zien. Het is grappig, mooi, ontroerend…het leven in anderhalf uur, zeg maar.

Lees ook:Wie is het haantje in het kippenhok?
Lees ook:Wallace and Gromit aan de cheese en crackers.
Lees ook:Black Book van Paul Verhoeven neergesabeld in Amerika.
Lees ook:The Nightmare before Christmas is Kerst op z’n best.
Lees ook:Shrek’s Prince Charming deed het alleen voor het geld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.