Black Book van Paul Verhoeven neergesabeld in Amerika.

Op dit moment, ja, het moment dat je dit leest wordt Paul Verhoevens' laatste film Zwartboek, beter bekend onder de titel Black Book, meedogenloos neergesabeld in the US of A, waar de film sinds kort te zien is. En wij maar denken dat we een potentiële Oscarwinnaar in huis hadden. Niets is minder waar. Zelf vond ik Zwartboek al zwaar overschat en nu blijkt gewoon dat ik gelijk had. Leest u mee? ,,While well made and acted and certainly containing more ambitious subject matter than his last few films, this is Verhoeven's biggest disappointment since Flesh + Blood'' (hele recensie HIER) en ''Verhoeven, who actually directed a minor Resistance classic with 1977's "Soldier of Orange," hasn't seemed like a serious filmmaker for some time. If "Black Book" was his ticket for redemption, he's been shunted off to some other siding. This one comes with a laugh track.'' (recensie HIER)  Maar ook: ,,Yet you still can't take your eyes off the thing. It's Verhoeven at peak form: a great piece of old-fashioned, linear storytelling, with killer curves.'' (Recensie HIERRR). Ach ja, laten we vanavond maar gewoon met z'n allen Showgirls (1995) gaan kijken.

Want die film was pas slecht. Echter, mensen van mijn generatie kom het verhaal verder weinig schelen, want het was de eerste en enige keer dat de fans van Saved By The Bell Elizabeth Berkley naakt zagen. Chapeau voor Paul Verhoeven! Daar neem ik mijn petje voor af, daar neem ik mijn petje heel diep voor af. Showgirls werd trouwens helemaal met de grond gelijk gemaakt en sleepte een aantal Razzie's binnen. (Paul Verhoeven ging die van hem voor Slechtste Regie gewoon ophalen, iets dat nu nog als zeer sympathiek en dapper wordt beschouwd door de Amerikaanse filmpers.) De film brengt ons vooral veel vrouwelijk naakt. Het verhaal gaat over een meisje dat naar Las Vegas reist om het daar te maken. Ze gaat dansen in de beruchte Cheetah Club en wordt al gauw ontdekt. Maar de wereld van het strippen zit vol jaloezie… Ach, Showgirls is leuk om te een keer gezien te hebben.

Showgirls komt om 22:40 op Veronica. 

Lees ook:De Duitse Paul Verhoeven pakt uit.
Lees ook:Fake nationalisme in Starship Troopers
Lees ook:Paul Verhoeven: van trash naar cult
Lees ook:De populairste afbeelding van deze blog
Lees ook:Serve the public trust. Protect the innocent. Uphold the law.

12 reacties op “Black Book van Paul Verhoeven neergesabeld in Amerika.

  1. Jam Willem

    De film wordt inderdaad neergesabeld door de recensies waar jij naar linkt, maar aan de andere kant heeft Zwartboek ook veel lof geoogst van andere Amerikaanse recensenten. Een betere graadmeter voor ontvangst van de film in de Amerikaanse pers is dus bijvoorbeeld MetaCritic.com (http://www.metacritic.com/film/titles/blackbook), waar de film gemiddeld 70 uit 100 scoort (“Generally Favorable Reviews”), of Rotten Tomatoes, waar de film een ’75% fresh’ rating krijgt.
    Kortom, de frase ‘neergesabeld in Amerika’ doet de werkelijkheid weinig recht aan.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Bas

    En ook op rottentomatoes (http://www.rottentomatoes.com/m/10007417-black_book/) brengt Zwartboek het er helemaal niet slecht vanaf, dus de schrijver van dit topic is blijkbaar wel heel erg selectief bezig geweest.

    Trouwens, hoezo heb je uberhaupt “gelijk” wanneer een groep recensenten het met je eens is?

      /   Beantwoorden  / 
  3. Thijs

    “Neergesabeld”?? Zoals ookal uit de overige reacties blijkt, is dit etiket niet alleen zwaar overdreven, maar ook nog eens onjuist.

    Persoonlijk ben ik geen fan van Verhoeven en Zwartboek is ook niet mijn favoriete film, maar om zo ongenuanceerd en eenzijdig je mening uiteen te zetten, dat vind ik pas echt een wanprestatie.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Joeri

    mijn GOD wat een slecht stukje. Je pikt er een paar negatieve recensies uit, zodat je jou mening kunt ‘bewijzen’ omdat anderen het ook zeggen? Dat is niet zo moeilijk. Zet voortaan ook even de positieve recensies neer, daar zijn er namelijk véél meer van.

    http://news.google.com/news?hl=en&ned=us&q=black+book

      /   Beantwoorden  / 
  5. Henk

    De onderhouder van dit blog is vooral fan van alles dat in de imdb top 250 staat, toch?

      /   Beantwoorden  / 
  6. Steven

    @ Joost van Tilburg,

    Als blogjournalist mag je op z’n minst een minimum aan objectiviteit en research doen. Jammer dus dat volgende criteria zoek zijn in deze Verhoeven-post.

    Op volgende website (www.metacritic.com) worden zowat alle vooraanstaande, Amerikaanse recensies verzameld en ‘Black Book’ komt er goed uit hoor: 70% waardoor ie ‘generally favorable reviews’ krijgt. Kijk het zelf maar na via deze link:

    http://www.metacritic.com/film/titles/blackbook?q=black%20book

    Dat jij hem zélf slecht vond, ok, maar probeer in het vervolg niet te veralgemenen.

    Vriendelijke groet,
    Steven

      /   Beantwoorden  / 
  7. daan

    Ehm, het was ook best een slechte film. Kan die kritische Amerikanen geen ongelijk geven.

      /   Beantwoorden  / 
  8. MaartenVH

    Ook best jammer dat je zegt dat jij de film slecht vond en ‘de Amerikanen’ ook en dat je daarom gelijk hebt. Onthoud dat dit een Europese film is en dat Amerikanen meer fan zijn van Hollywood.

    Maar uit de overige reacties blijkt dat het allemaal wel meevalt. Dus zeer slecht ‘nieuws’

      /   Beantwoorden  / 
  9. Ivan

    Ik vond dit eigenlijk best een goede film! Zeur niet eens zo. Beter dan zo`n amerikaanse 13 in een dozijn film… En waarom zou je je iets van de meningen van Amerikanen aantrekken?? Het stompzinnigste volk op aarde

      /   Beantwoorden  / 
  10. Darch

    Haha, druiloor dat je d’r bent. Op RottenTomatoes (http://www.rottentomatoes.com/m/10007417-black_book/) staat Blackbook voorlopig op 75%. Voortaan maar beter meer dan een recensie lezen (of verder lezen dan de eerste alinea van die ene) voor je een conclusie trekt.

      /   Beantwoorden  / 
  11. kevin

    bla bla bla, wie is hier de specialist, de kijker, niet de mediageile, ik ben een pro-filmrecent, de kijker zal de film beoordelen niet dat stelletje us knows it all

      /   Beantwoorden  / 
  12. Pinoo

    Dit was echt een hele mooie film, vooral hoe je het uit een jodin haar ogen ziet….
    echt goed gemaakt hoor(Y)
    Beetje humor en toch realistisch!

    en maak is geen reclame hier!
    tis gwn een reactiesite en meer nie!

    groetjes mij

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.