‘De werkelijkheid is nog altijd absurder dan fictie’

In juni 1998 gaf Robert Altman een erg goed interview aan De Filmkrant over zijn nieuwe film The Gingerbread Man, een John Grisham-verfilming. Hij gaat daarin in op het productieproces, en met name het werken met de grote studio's in Hollywood. Altman, die altijd gewend is zijn eigen weg te gaan, botste enorm met de grote mannen van PolyGram. ,,Het had dan ook niet veel gescheeld of The gingerbread man was een Alan Smithee-film geworden (het officiële pseudoniem voor regisseurs die hun handen van een film afttrekken, MG),'' staat erin te lezen.

Om een beeld te geven van hoe een film gemaakt wordt, hier nog wat andere citaten uit dat interview in de Filmkrant.

Over de macht van producers: "Zoals gebruikelijk werd het resultaat aan een testpubliek in Hollywood vertoond. Het bleek dat ze vooral moeite hadden met de immorele hoofdpersoon. Ik eiste vier testvoorstellingen om een beter beeld te krijgen van de reacties, maar PolyGram weigerde die te geven. Ze zetten vervolgens hun eigen editors op de film, sneden er tien minuten uit, stopten afschuwelijke muziek onder de beelden, en voegden close-ups toe van Kenneth Branagh, die in hun ogen veel heldhaftiger moest zijn. Dat testen is een totaal bespottelijk systeem, waar niets tegen te beginnen valt. Ik deed toch een poging en stapte naar The Director's Guild, waar ik voorbereidingen trof om mijn naam van de titels te verwijderen.''

Over het gebrek aan steun: "Toch voelde ik het niet als een overwinning de final cut voor The gingerbread man te hebben bemachtigd. Uiteindelijk heeft de film verloren. PolyGram heeft bijzonder weinig moeite gedaan om de film in Amerika te promoten. In Minneapolis haalde de film binnen een week best veel geld binnen, maar verdween door het gebrek aan reclame weer veel te snel uit de bioscoop. Dat gebrek aan inzet is volstrekt onlogisch: eerst forceren ze een langgerekte stoelendans, om de film vervolgens te verwaarlozen. Degene die ik hiervoor het meest verantwoordelijk stel zijn de producenten Mark Burg en Jeremy Tannenbaum. Ze hebben me echt laten vallen. De enige baas die ik vetrouwde was Chris Blackwell, die zich zelfs terugtrok uit het bestuur van PolyGram om zich achter mij te scharen. Het was Chris die PolyGram zover kreeg om zich te bezinnen op hun eisen. Het zaakje heeft hem uiteindelijk meer gekost dan het salaris van Kenneth Branagh. De hele situatie was werkelijk The player in het kwadraat."

Het uiteindelijk resultaat, The Gingerbread Man, is om 20:30 te zien op Net 5.

Lees ook:Filmagenda vrijdag 1 februari
Lees ook:John Malkovich wist niet of hij zichzelf wilde zijn
Lees ook:Kruipend naar het hoofd van John Malkovich
Lees ook:Hoogste Tijd met Rijk de Gooyer
Lees ook:Bachelorparty leidt tot Very Bad Things.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.