The Jackal is niet The Jackal.

,,The Jackal spent 71 days, 56 minutes thinking a bullet into the brain of de Gaulle,'' is de tagline voor The Day of the Jackal (1973). De voorbereiding voor een aanslag op een belangrijk persoon zijn in dit soort films vaak belangrijker dan de aanslag zelf. Taxi Driver (1976) met Robert DeNiro is daar een goed voorbeeld van. Hoofdpersoon Travis Bickle moet eerst mentaal aan de grond zitten, en de kijker moet dat ook zien, voordat hij iets kan bedenken als een politieke aanslag.

 

Assassins (1995) is toch wel een schoolvoorbeeld van hoe de mentale wereld van een terrorist eruit ziet. De subtiele manier waarop de innerlijke srtijd die komt kijken bij het plegen van een aanslag wordt vertaald, is werkelijk bijzonder. Nee, geintje, Sylvester Stallone speelt er ok in. JFK (1991) is natuurlijk de ultieme aanslagfilm. De aanslag op de belangrijkste man van de wereld levert een van de meest intrigerende films op. Verschillende standpunten, verschillende mensen vertellen hetzelfde verhaal.

Trouwens, The Jackal uit The Day of the Jackal is niet de beroemde Carlos the Jackal. Hij zou pas later wereldberoemd worden met zijn terroristische aanslagen. Het vermoeden is eerder dat Carlos naar de hoofdpersoon uit de film is genoemd. Vanavond is de echte Jackal te zien om 00:25 op BBC1, wat een prima tijd weer!

Lees ook:Gaat De Gaulle neer in The Day of the Jackal?
Lees ook:Stallone krijgt zijn kinderen stil met zijn eigen films.
Lees ook:Films dinsdag 21 augustus
Lees ook:Scheurende auto’s op de snelste zender van Nederland.
Lees ook:Arnie ‘The Terminator’ doet wat ie wil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.