Puzzelen op niveau met Matchstick Men.

De kijker houdt er op zijn tijd van om voor de gek te worden gehouden. Niet teveel, natuurlijk, want dan wordt het vervelend. Als je Jensen kijkt moeten er niet ineens intelligente vragen worden gesteld, daat zit je als kijker niet op te wachten. Maar een film als The Usual Suspects, dat vinden we mooi. Het geeft een goed gevoel om als publiek meer te weten dan de mensen in de film, om slimmer te zijn. Vergelijk het met het oplossen van een sudoku, dat geeft een fantastisch gevoel. Jij bent dan de koning van alle sudoku's, en terecht. Dat weten jullie allemaal toch.

Films waarbij het publiek mee moet puzzelen worden. Plotwendingen, daar smullen we van. Se7en, Identity of Fight Club, allemaal maken ze gebruik van het principe van je het gevoel geven dat je een slim jongetje of meisje bent. Matchstick Men (2003), vanavond om 20:30 te zien op Net 5, probeert datzelfde. En regisseur Ridley Scott, bekend van onder andere Fight Club, heeft er een leuke en onderhoudende film van gemaakt. Met Nicolas Cage en Sam Rockwell spelen er ook nog twee goede acteurs in mee. Alleen, het verhaal word te ver gedreven. Matchstick Men bevat zoveel plotwendingen dat het vervelend wordt. Na de zoveelste geniale vondst krijg je het gevoel dat je het allemaal wel gelooft, en dat is niet de bedoeling, lijkt me. Maar, prima vermaak voor een zondagavond.

Lees ook:De maandagavond wordt interessant met Fight Club.
Lees ook:2 x Pitt en Fincher: welke wordt het?
Lees ook:Laat je beetnemen in Identity
Lees ook:Schizophrenie fokt met je Identity!
Lees ook:De interessantste ontbijtclub ter wereld

Eén reactie op “Puzzelen op niveau met Matchstick Men.

  1. Taco

    Goh Joost, dat klinkt bijna positief. Bijna. Want Joost blijft natuurlijk Joost. En Joost heeft wel weer gelijk. Wat wil je ook met Nicolas Cage als hoofdrolspeler? Walgelijke acteur en ook niet van het doek te slaan.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.