In the picture: Terry Gilliam.

Wie aan Monty Python denkt, denkt aan Woderick, the knights who say ni, NI, en aan de fantasievolle filmpjes. Nou, die korte animatiefilmpjes waren van de hand van Terry Gilliam. In de jaren zeventig hield hij zich vooral met animatie bezig, maar later begon Gilliam ook zelf films te regisseren. De eerste film van zijn hand was Monty Python and the Holy Grail, niet slecht, me dunkt. In zijn films heeft Gilliam altijd dezelfde fantasie gehouden als in zijn animatie's en dat maakt het erg speciaal om naar een Gilliam-product te kijken.

In zijn eerste films na de Monty Python periode is de stempel van de groep Engelse komieken nog duidelijk te merken. Time Bandits, Jabberwocky en Time Bandits zit vol met Monty Python humor en acteurs.

Vanaf Brazil (1985), vanavond heel laat te zien op de BBC, kiest Gilliam zijn eigen pad. Een pad dat door zijn grote fantasie vaak veel geld kost voor de studio's, terwijl het publiek vaak wegbleef bij zijn films. Regelmatig heeft Gilliam moeten smeken bij de studiobazen om geld los te peuteren voor een film. Walgelijk natuurlijk, dat je op je knieën moet voor een paar rotcenten, maar zo gaat dat in Hollywood. Ondanks dat het grote succes uitbleef heef t Gilliam altijd zijn eigen weg gekozen. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de opnames voor een film over Don Quichote, die helemaal mislopen, maar in de later uitgekomen documentaire over de mislukte film, Lost in Fu Manchu (aanrader) is de koppigheid en genialiteit van Gilliam te zien. Een speciale filmmaker, waarvan er veel te weinig zijn, Tim Burton is misschien de enige. De grootste successen van Gilliam zijn, vaak met terugwerkende kracht, Twelve Monkeys en Fear and Loathing in Las Vegas.

Brazil is een prachtig gestilleerde futuristische film in een Kafkiaanse maatschappij, die je echt gezien moet hebben. Al is het alleen al voor het fantastische appartement van hoofdrolspeler Sam Lowry.

Lees ook:Robert DeNiro viert 64ste verjaardag twee keer
Lees ook:Hij is niet gek, maar houdt gewoon van aapjes.
Lees ook:Voor de vrouwen: Four Weddings and A Funeral.
Lees ook:Deze week: Aapjes kijken.
Lees ook:Noami Campbell in nieuwe Spike Lee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.