Gejatte filmtitels zoals Things to Do, ach laat maar.

De filmtitel Things To Do in Denver When You're Dead (1995) is 'geleend' van een song van Warren Zevon . Wie? Inderdaad, Warren Zevon, een in Amerika ongetwijfeld zeer gerespecteerde artiest. Ik ken hem niet, maar dat iemand aan kanker sterft, is nooit leuk. De filmwereld heeft vaker inspiratie opgedaan in de muziekwereld. Pretty Woman was een al bekend nummer van Roy Orbison toen de film met Gere en Roberts uitkwam. De oude hit bestormde nadat de film uitkwam wederom de hitlijsten. Pretty Woman was te goedkoop voor woorden, maar daar kan Mr. Zero-Eyes niets aan doen. Het beste zijn echter die songs die ook echt de sfeer van de film uitademen.

 

Blue Velvet van David Lynch is gebaseerd op het nummer van Bobby Vinton. 'She wore blueeee velveeet,' is de perfecte metafoor voor hetgeen Lynch wilde laten zien met de film. De zoetsappigheid van het nummer is zo extreem dat het bijna niet meer geloofwaardig is. Wie de film kent, ziet deze 'onder het oppervlak van de perfect lijkende maatschappij bevindt zich een heel andere wereld'-visie zonder meer terug. Ook Brazil van Terry Gilliam, waarvan de hele soundtrack een variatie is op de gelijknamige song, toont door middel van de titelsong het tegenovergestelde. De grauwe, beklemmende wereld van Brazil is een groot contrast met de vrijheid en blijheid die het nummer uitstraalt.

Inderdaad, ik zou uren kunnen doorklessebessen over dit onderwerp. Maar zoals bij alles komt ook aan deze oratie een eind. Trouwens, Things To Do In Denver When You're Dead wordt om 23:45 op SBS6 uitgezonden. De film is qua sfeer te vergelijken met Tarantinofilms als Pulp Fiction, maar vooral Reservoir Dogs. Hoewel het dat niveau niet haalt, is Things to Do zeker een prima film. Let ook op Critical Bill, what's in a name?

Lees ook:Pretty Woman is schattig materiaal.
Lees ook:Filmagenda woensdag 25 juni
Lees ook:Het gemis van A Love Song for Bobby Long
Lees ook:Filmagenda donderdag 30 augustus
Lees ook:Live and Let Die is de engste Bond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.