Vergane glorie in Space Cowboys.

Al eens ooit 2 uur en 10 minuten door het raam van een bejaardenhuis gekeken? Nee, dat doe je gewoon niet. Naast dat het niet netjes is om je te vermaken om het leed van anderen, is het oersaai om vierentwintig bejaarden aan een tafel te zine rummikub-en. Een kleine glimp van die ervaring wordt je vanavond geboden door Space Cowboys (2000). Vier fossielen, in de jaren vijftig bekend als ruimtehelden, wordt gevraagd om nog één keertje hun kunstje te vertonen in outer space. De hoofdrolspelers zijn Clint Eastwood, die ook de regisseur is, de verschrikkelijk Tommy Lee Jones, Donald Sutherland en James Garner. Het 'wij oudjes kunnen er echt nog wel wat van en we zullen de jongere generatie laten zien hoe ze moet acteren'-project is zielig en onnodig kwetsend.

 

Space Cowboys sleept zich voort en voort. De hele film voelt aan alsof alleen bejaarden eraan meegewerkt hebben, zo langzaam gaat ie. Het hele project voelt meer aan als een old boys-network dan aan een film die kan voldoen aan de huidige maatstaven. Waarom moet zonodig bewezen worden dat ook oude mensen nog van waarde kunnen zijn in onze samenleving? Ik geloof het echt wel. Ik heb nog nooit een productieve bejaarde gezien, maar ik geloof jullie. Echt waar, daar hoeven jullie geen film voor te maken die al na vijftien minuten verveelt.

 

Voor degene die nog niet afgeschrikt is, om 20:30 is Space Cowboys te zien op jongerenzender Veronica. Veel plezier en vergeet je luier niet, want het wordt een lange zit.

Lees ook:Hoog bejaardegehalte in Space Cowboys
Lees ook:De traagheid in 2001: A Space Odyssey
Lees ook:Ik dacht echt dat ze dood was.
Lees ook:2001: A Space Travesty. Leslie Nielsen speelt erin.
Lees ook:Filmagenda zaterdag 19 april

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.