Oorlog op zijn slechtst in Platoon.

Platoon (1986) is een fictieve Vietnam-oorlogsfilms met een non-fictie randje. Regisseur Oliver Stone is namelijk zelf als soldaat in Vietnam geweest en dat maakt het aannemelijk dat een veel van zijn ervaringen in deze film verwerkt zijn. Voor de kijker maakt dat het zien van Platoon extra intens. Er is iemand die deze hel echt heeft meegemaakt. Want de klassieker Platoon schets niets minder dan een hel op aarde waar de  Amerikaanse soldaten proberen te overleven.

 

 Platoon gaat niet in op het politieke aspect van de oorlog in Vietnam, ook het psychologische komt veel minder naar naar voren dan in een film als bijvoorbeeld Apocalypse Now. Het is simpel. Deze Amerikanen moeten overleven. We zien sodaat Chris Taylor, uitstekend gespeeld door Charlie Sheen, die ervoor gekozen heeft om in het leger te gaan. Hij is vrijwillig in het leger gegaan. Eenmaal daar ziet hij wat de oorlog met de soldaten doet. Het is de hitte, de vochtigheid, de onzichtbare vijand, die de mannen op het randje van krankzinnigheid drijft. Twee veteranen in het stel zijn sergeant Barnes (Tom Berenger), de slechte, en sergeant Elias (Willem Dafoe), de goede. Vooral die twee laten zien welke kant een oorlog een mens op kan drijven. Platoon is een klassieker omdat het de oorlog op een rauwe, pure manier toont. Geen romantiek, maar een grote desillusie die voor de kijker twee uur lang duurt. Een aantal klassieke scènes, waaronder Dafoe die met zijn handen in de lucht uit het bos komt rennen, helpen ook mee aan die klassieker-status.

Platoon komt om 22:35 op Veronica. Een must om te zien. 

Lees ook:The first casualty of war is innocence
Lees ook:Geschikt: Full Metal Jacket
Lees ook:Hamburger Hill is de waanzin ten top.
Lees ook:Five-foot-nine? I didn’t know they stacked shit that high.
Lees ook:Dronken Colin Farrell maakt indruk op Oliver Stone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.