In the picture: Matt Damon.

Matt Damon heeft in veel grote Hollywood-producties gespeeld, en ze lfs een Oscarwinnend script geschreven met Good Will Hunting. Ocean’s Eleven en Twelve, The Talented Mr. Ripley, The Bourne Identity en The Brothers Grimm zijn maar een paar voorbeelden van films waarin Matt Damon in een grote rol te zien was. Toch hoor je nooit iemand zeggen ‘ik ga naar die of die film omdat Matt Damon erin speelt. Altijd is het ‘ik ga naar The Brothers Grimm, en daar speelt ook Matt Damon in mee.’ Begrijpen jullie waar ik naartoe wil, lieve toehoordertjes, Matt Damon is geen acteur als Johnny Depp, Brad Pitt of Tom Cruise die een film kunnen dragen, terwijl hij wel veelvuldig in grote producties is terug te zien.

 

Het probleem met Damon is dat hij de geboren middelmaat is, Jantje Modaal, dezelfde Jan maar dan met de spreekwoordelijke Pet. Hij heeft niets speciaals, ik vraag met soms af of hij aan het acteren is of gewoon toevallig op de set rondloopt. Het verschil tussen blij, verdrietig of boos is bij Matt Damon niet te zien. Hij houdt zijn gezicht gewoon constant in dezelfde stand, en dat doet ie goed, want het levert hem flink geld op. Maar ja, zoals Karl Marx ons heeft geleerd, geld is niet belangrijk. Goederen en diensten, die zijn pas goed. Vergelijk de gezichtsuitdrukkingen van Matt in Good Will Hunting, Dogma en The Talented Mr. Ripley eens met elkaar. Ja, precies hetzelfde. Maar dan ook op de millimeter exact. Geen speld tussen te krijgen.

Matt drijft voort op de golven van de filmzee omdat hij in goede films speelt. Daarom krijgen mensen de indruk dat hij een goede acteur is. Maar da is nie, die twee hebben helemaal niets met elkaar te maken. Kijk vanavond maar. Om 20:30 is onze Matt te zien in Good Will Hunting (1997) op Net 5.

Lees ook:Matt Damon goes Green to save the Planet.
Lees ook:Deze week: Olifant steelt de show.
Lees ook:Matt Damon dankt carriere aan Sylvester Stallone
Lees ook:Ben Affleck en de neergang van een non-talent
Lees ook:Matt Damon neemt het op voor Afrika

5 reacties op “In the picture: Matt Damon.

 1. Gielo

  Matt Damon heeft onderhand ook alweer in deel drie van Oceans gespeeld; Ocean’s thirteen

    /   Beantwoorden  / 
 2. moono

  Sorry maar dit kun je toch niet op het internet plaatsen dat matt damon geen goede acteur is.Hij is een van de beste.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Woeps

  Tom Cruise kan ook niet acteren; die doet ook elke keer hetzelfde, net als Bruce Willis, Clint Eastwood, Mel Gibson, Keanu Reeves, nou ja noem het hele rijtje publiekstrekkers maar op. Of een acteur op naam publiek trekt gaat meer om sex-appeal of zoiets, denk ik. Als ‘kunnen acteren’ het criterium was gingen mensen wel speciaal voor Gene Hackman naar de bios.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Joost

  Ik blijf, helaas voor de verstokte fan, twijfelen aan de kwaliteiten van Matt Damon. Ik schrijf helaas omdat het zelf ook liever anders had gezien. Ik moet zeggen dat de acteurs die Woeps opsomt eigenlijk ook wel in datzelfde rijtje thuishoren. Dat pleit dan weer voor Matt.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Andre

  MAAAAAAAAAAAAT DAAAAAAAAAAMOOOOOOON! inderdaad, geen groot acteur.

  Tom Cruise kan het overigens wel, zie bv. Magnolia – des te teleurstellender dat ‘ie het bijna nooit doet.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.