Björks’ grijze vrolijkheid in Dancer in the Dark

Lars von Trier heet dé exponent van de hedendaagse Europese cinema te zijn, in ieder geval vanuit Amerika bezien. Toch krijg ik niet altijd vat op zijn films. Je ziet dat zijn werk speciaal is, dat het nog nooit eerder is gedaan, en toch, meestal raakt het me niet. Het is vooral vreemd, maar voor mij niet lekker. Breaking the Waves (1996) deed nog wel wat bij me, hoewel die film weer te langdradig was, maar geen van zijn andere films heeft iets bij me los weten te maken. Vanavond is zijn samenwerking met zangeres Björk te zien in Dancer in the Dark (1999).

En daar heb je het weer. Dancer in the Dark is een speciale film, daar kun je nie t omheen, maar voor mij iets te gemaakt, met een over-emotioneel verhaal. Deze musical had veel voeten in aarde om te maken. Hoofdrolspeelster Björk kon namelijk totaal niet opschieten met de algemeen bekend lastige Lars von Trier. Ze verliet de set, kwam weer terug en maakte de film af, maar gaf wel aan nooit meer mee te werken aan welke film dan ook. De Ijslandse zangeres speelt Selma, een immigrante die op het platteland geld bijeen probeert te sprokkelen voor de oogoperatie van haar zoontje. Haar leven is saai en grijs en zo nu en dan probeert ze aan dit leven te ontsnappen door te gaan zingen en dansen. Haar mede-fabrieksarbeidster Kathy (Catherine Deneuve) doet dan vrolijk mee in deze kleurige wereld.

Dancer in the Dark komt om 23:10 op Nederland 2. 

Lees ook:Gemaakte vrolijkheid van Lars von Trier
Lees ook:Filmagenda vrijdag 23 mei
Lees ook:Zelfs blond kun je aan de top komen
Lees ook:Gwyneth helpt pa een handje in Duets.
Lees ook:10 Things Julia Stiles hates about you.

Eén reactie op “Björks’ grijze vrolijkheid in Dancer in the Dark

  1. Ikke

    Goede film!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.