Tom Cruise is slecht

Na alle fake glimlachen die we van Tom Cruise kennen als hij de rode loper afloopt, is het een verademing de slechte Tom te leren kennen. En in Collateral (2004) is Tom Cruise slecht, heeel slecht. Kusjes geven is er totaal niet bij. Hij stapt in de taxi van Max (Jamie Foxx) met de mededeling dat hij die avond vijf bezoekjes wil afleggen. Max krijgt daarvoor 700 dollar. Als bij het eerste bezoek al blijkt dat dit geen gewone zakenman is, wil Max ertussenuit knijpen. Maar wie A zegt moet ook B zeggen, en dus moet hij gewoon de hele rit afmaken. De acteerprestaties van Foxx en Cruise zijn fantastisch in Collateral, en dat is ook wel nodig, want het verhaal zelf is niet uiterst origineel. Ik zou dan ook kunnen voorstellen dat mensen aan het einde zullen zeggen, van 'was dit het nou?'. Ja, dat was het. Maar, niet getreurd, je hebt dan toch een spannende avond beleefd, en dat is ook wat waard. Collateral komt om 20:30 op SBS6.

Lees ook:Tom Cruise geeft filmkus-lessen aan medespeelster.
Lees ook:Tom Cruise is goed in A Few Good Men!
Lees ook:Breakin’ All The Rules uit het topjaar van Jamie Foxx.
Lees ook:Arnie geeft niet om een beetje Collateral Damage
Lees ook:Arnie houdt niet van Collateral Damage.

5 reacties op “Tom Cruise is slecht

 1. Wouter

  beleeft is toekomstige tijd(je weet niet wat je beleeft)

  beleefd is verleden tijd (je hebt dan toch een spannende avond beleefd)

  Om even te mierenneuken

    /   Beantwoorden  / 
 2. Joost

  Of beleeft toekomstige tijd is, is nog maar de vraag. Ik zou zeggen tegenwoordige tijd. Neemt niet weg dat ik een enorme d/t-fout heb gemaakt. Daarvoor mijn excuses! Bedankt voor je scherpe oog, Wouter.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Lin

  Om nog even verder te mierenneuken :-) :

  Wouter, in de door jou aangehaalde zin ‘je hebt dan toch een spannende avond beleefd’ is ‘beleefd’ volgens mij een voltooid deelwoord (hebt beleefd)en geen verleden tijd.

  In de zin ‘je beleefde een spannende avond’ is ‘beleefde’ wel een verleden tijdsvorm.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Herr von Bruben

  Voltooide tijd en verleden tijd zijn verschillende zaken. De zin ‘Je hebt beleefd’ is voltooid tegenwoordige tijd. ‘Je had beleefd’ voltooid verleden tijd. Een voltooid deelwoord kan dus zowel in de verleden als de tegenwoordige tijd staan (en zelfs de toekomende tijd: Je zult hebben beleefd). De verleden tijd is gewoon ‘Je beleefde’.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Herr von Bruben

  Jammer overigens dat filmoptv is gestopt!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.