Het Stanford Prison Experiment gereconstrueerd

Een van de bekendste psychologische experimenten is het Stanford Prison Experiment, dat in 1971 werd uitgevoerd door psycholoog Philip Zimbardo. De wetenschapper wilde het psychologische effect van het zijn van gevangene of gevangenbewaarder onderzoeken. Daarom zette hij 24 studenten bij elkaar in een nepgevangenis opgebouwd in de kelder van Stanford University. Sommigen werden gevangene, anderen de bewaker. De proef werd na 6 dagen, in plaats van de vooraf bepaalde 14 dagen, afgesloten omdat het compleet uit de hand liep. De 'gevangenen' waren emotioneel gebroken, terwijl de bewakers in deze machtspositie duidelijk sadistische trekjes ontwikkelden. Wil je meer weten, kun je op Wikipedia kijken, of vanavond naar Das Experiment (2001). Deze Duitse film is namelijk gebaseerd op het experiment van Zimbardo. Een groep totaal verschillende mensen wordt uitgekozen om aan de discutabele proef mee te doen. Het is interessant, maar vooral schokkend om te zien wat er met normale, rustige mensen gebeurt zo gauw ze de macht krijgen over anderen. Das Experiment komt om 22:50 op RTL7.

Lees ook:Der Untergang maakt Hitler kwetsbaar.
Lees ook:The Cooler is allesbehalve cool.
Lees ook:Daphne: thanks for nothing!
Lees ook:Lachen, gieren en brullen?
Lees ook:Vin Diesel is erg geil op zijn eigen spieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.