De vier jaargetijden van Zuid-Korea

Met Kim Ki Duk blijf je echt bezig. Ja, ook ik vind Spring, Summer, Fall, Winter…and Spring (2004) een zeer indrukwekkende film, maar om 'm nu om de maand uit te zenden gaat me wat ver. Toch komt de Zuidkoreaanse film vanavond alweer op tv, de laatste keer was immers februari. Goed, toch de moeite waard.  Een jongetje groeit op bij een oude monnik. De plek waar dat gebeurt is vrij speciaal, een vlothuis in het midden van een meer. De jongen leert wijze levenslessen van zijn meester, bij voorkeur zwijgend, want zo gaat dat nu eenmaal bij oude monniken. Als je praat, ben je een onnadenkende flapuit en als monniken ergens een broertje aan dood hebben, is het aan onnadenkende flapuits. Puur uit lijfsbehoud denkt de leerling: ‘Laat ik mijn mond maar dichthouden, anders flipt die ouwe weer.’ Regisseur Kim Ki-Duk zag dat ook en begon een beetje de omgeving te filmen, omdat op het vlot vrij weinig spectaculairs gebeurde. Goede keuze, maar ja, dat is makkelijk praten achteraf. Spring, Summer… moet het hebben van de prachtige beelden, de stilzwijgende relatie tussen leerling en meester, en de pracht van het veranderen van de seizoenen. De geoefende filmhuis-liefhebber zal zijn vingertjes afkluiven bij deze film, maar voor de Hollywood-adept zal het even doorzetten zijn. Probeer toch de hele film uit te zitten, want hoewel met momenten erg traag, is het zeker de moeite waard. Spring, Summer, Fall, Winter and…Spring komt om 21:25 op Canvas.

Lees ook:De vervreemdende wereld van Kim Ki-Duk
Lees ook:Zwijgen als een Koreaanse monnik.
Lees ook:Filmagenda zaterdag 24 februari
Lees ook:Filmagenda zaterdag 5 april
Lees ook:Trage liefde in Bin-Jip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.