Introductie in de wereld van Jesus Quintana

Ik heb al eerder mijn lof over The Big Lebowski uitgesproken. Maar op deze plaats zal ik opnieuw proberen die paar mensen die de film nog niet hebben gezien aan te sporen vanavond toch te kijken. Ik kan weer alle personages opnoemen, want stuk voor stuk zijn ze uniek, maar om een voorbeeld te stellen zal ik het hebben over Jesus Quintana, aartsvijand nummer uno in de bowlingleague.

Jesus Quin tana wordt gespeeld door John Turturro. Deze Spaansbloedige met een overduidelijk Hispanic accent komen we telkens tegen op de bowlingbaan, gekleed in een strakzittend paars pak en een bowlingbal in zijn hand. Het karakter is gebaseerd op een personage dat Turturro eerder speelde in Ma Puta Vida, een pedofiel. ,,So we thought, let's make Turturro a pederast. It'll be something he can really run with,'' zei Joel Coen ooit in een interview. Beroemd is Quintana's uitspraak van zijn eigen naam, hij spreekt altijd in de derde persoon, als GEE-zus in plaats van het Spaanse ge-SOES. Meest memorabele actie: het likken van de bowlingbal in slow motion met een Spaanse versie van Hotel California op de achtergrond. Meest memorabele quote: Nobody fucks with the Jesus! Ik zeg dan maar: You said it Man.

The Big Lebowski komt om 23:40 op Nederland 3. 

Lees ook:The Big Lebowski is verplichte filmkost.
Lees ook:The Dude op zoek naar zijn tapijtje
Lees ook:Barton Fink doet waar de Coen-Broers voor staan
Lees ook:De slechtste van de broertjes Coen
Lees ook:Intolerable Cruelty is een teleurstelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.