Een Big Mac. Oh, ennuh, Supersize Me meteen even.

Met de komst van documentairemaker Michael Moore (Bowling for Columbine en Fahrenheit 9/11) veranderde het docu-landschap enorm. Waar de filmvorm voorheen een muffig cq. betweterig imago had, omarmde het grote publiek nu wel de non-fictie. Het verschil was de manier waarop de inhoud werd gebracht. Met veel humor, maar vooral met weinig nuance werd aan de wereld verteld wat er allemaal wel niet verkeerd is. Je houdt ervan, of niet, maar het brengt wel de discussie op gang.

 

Door de populariteit van Moore kwamen andere documentairemakers ook op het idee om schokkende feiten door middel van een populair, aansprekend sausje kenbaar te maken aan het publiek. Pas geleden nog was Al Gore wereldnieuws. Niet omdat hij zich weer verkiesbaar had gesteld voor het presidentschap van Amerika. Nee, Gore was de moderator achter de documentaire An Inconvenient Truth. Daarvoor al schokte Darwin's Nightmare, over de gevolgen van het vissen op de Victoriabaars voor de bevolking aldaar, ons.

Vanavond is op Canvas om 22:30 de documentaire Supersize Me (2004) te zien. De film was een groot succes, met veel discussie over de manier van redeneren van maker Morgan Spurlock. De gedachte achter Supersize Me is om aan de kaak te stellen hoe ongezond fastfood nu eigenlijk is. Daarvoor houdt Spurlock een streng dieet, bij McDonalds welteverstaan. Dertig dagen lang ontbijt, luncht en dineert hij bij de fastfoodgigant om te kijken wat de invloed ervan is op zijn lichaam. Erg grappig, en ook wel confronterend om te zien wat al dat vet met je kan doen.

Lees ook:Michael Moore: ‘Amerika begrijpt mijn humor niet’
Lees ook:Op reis met George W. Bush
Lees ook:Moore tegen Schwarzenegger: ”Doe het zoals in Oostenrijk!”
Lees ook:MTV houdt van Japanse horror
Lees ook:Deze week: van het ene uiterste naar het andere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.